Dostupni linkovi

NATO bi pozdravio učešće CG u misiji u Iraku


Ilustracija
Ilustracija

NATO misija u Iraku otvorena je za sve članice i partnere i rado bismo pozdravili crnogorsko učešće u ovoj misiji, rekao je zvaničnik Alijanse na brifingu u sjedištu NATO-a, koji je bio posvećen ovoj trening misiji, prenose crnogorski mediji.

Dodaje da Alijansa veoma cijeni zainteresovanost Crne Gore za učešće u Iraku.

“Misija je otvorena za članice i partnere i već imamo Australiju, Finsku i Švedsku koje u njoj učestvuju. Pozdravili bismo učešće Crne Gore jer imamo odlične odnose sa vašom zemljom, iako naš proces uvođenja članice zna nekada da bude dug”, rekao je zvaničnik Alijanse na pitanje Pobjede o potencijalnom učešću crnogorskih vojnika u ovoj misiji.

Ministar odbrane Predrag Bošković je izjavio nedavno da je Crna Gora zainteresovana za učešće u misiji, ali na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, te da je NATO-u upućen dopis sa ovim prijedlogom.

Bošković je tada naveo i da bi u ovoj misiji učestvovali jedan ili dva oficira Vojske Crne Gore.

Na pitanje Pobjede da li je Alijansa i kako odgovorila na predlog iz Crne Gore, zvaničnik NATO-a je rekao da ako je Crna Gora dostavila pismo namjere da se priključi operaciji u SHAPE-u, on još nije došao do političkog nivoa odlučivanja, ali je, kaže, siguran da je zahtjev u proceduri.

“Sljedeći korak bio bi da razmotre ponudu koju je dostavila Crna Gora i da procijene da li se time popunjavaju praznine koje imaju. Ako ne, oni će reći ne i ponuditi nešto drugo. Ako da, kontaktiraće Crnu Goru i reći da će ih nominovati za potencijalnog partnera u operaciji. Savjet će reći da, Crna Gora će biti potencijalni operativni partner a onda će proći kroz preostali proces kako bismo imali sve zakonske i finansijske detalje i onda biste bili dovedeni u misiju kao učesnici”, objasnio je sagovornik iz Alijanse.

XS
SM
MD
LG