Dostupni linkovi

Indonezija: Više od dvesta žrtava cunamija


Spasioci u akciji u području Carita u Indoneziji čiju obalu je pogodio cunami
Spasioci u akciji u području Carita u Indoneziji čiju obalu je pogodio cunami

Više od dvesta dvadeset dve (222) osobe su poginule, a osamsto četrdeset troje (843) ih je povređeno u udaru vremenske nepogode cunamija na indonežansku obalu u području između ostrva Jave i Sumatre, saopštili su tamošnji zvaničnici - a objavile svetske agencije i mediji.

Talasi cunamija udarili su u kopno, a da pre toga nije objavljeno nikakvo upozorenje, uništavajući stotine zgrada.

Državni krizni štab izdao je upozorenje građanima da se drže dalje od obale usled strahovanja od novog udara cunamija.

Mogući uzrok nepogode su podmorska klizišta koja su se pojavila zbog aktivnosti vulkana Anak Krakatau.

"Svuda su ruševine, zgnječeni automobili, motocikli - zgrade su urušene", izjavila je za britanski BBC zvaničnica Crvenog krsta Kathi Mueller. Navela je i da je glavni put u mestu Pandeglang oštećen, što otežava spasiocima da dođu do tog područja, dodala je ona.

Očevidac Asep Perangkat izjavio je za Agenciju Frans Pres da su zgrade na rubu plaže Carita su uništene, dok su drveće i strujni stubovi rasuti svuda po tlu.

Posledice razornog cunamija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Čelnici Kriznog štaba upozorili su da bi se broj žrtava mogao povećati, a na udaru cunamija su bila područja Pandeglan, Lampung i Serang. Takođe, nepogoda je pogodila i popularno letovalište Tanjung Lesung beach u zapadnom delu ostrva Java.

Može vas interesovati: Indonezija: Broj žrtava premašio 2.000

Indoneziju često pogađaju vremenske nepogode jer leži na Vatrenom prstenu - liniji čestih zemljotresa i vulkanskih erupcija koje kruže gotovo čitavim Pacifičkim obodom. U septembru je više od 2.000 ljudi poginulo kada je snažan zemljotres pogodio centralno indonezijsko ostrvo Sulavesi, što je izazvalo cunami koji je zahvatio propbalski grad Palu.

XS
SM
MD
LG