Dostupni linkovi

Tramp u pismu Vučiću: Sporazum na dohvat ruke


Američki predsednik Donald Tramp naveo je u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je sporazum između Srbije i Kosova "na dohvat ruke".

U pismu od 14. decembra, koji je danas objavila kancelarija predsednika Srbije, Tramp je naveo da se raduje prilici da ugosti u Beloj kući predsednike Srbije i Kosova Aleksnadra Vučića i Hašima Tačija da bi proslavili "istorijski sporazum".

"S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja sporazuma sa Kosovom, koji će doneti dugo željeni mir u regionu, ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obeju zemalja. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast", naveo je Tramp.

Američki predsednik je naveo da su SAD spremne da pomognu u postizanju dogovora o normalizaciji i ocenio da bi "mirni i produktivni odnosi između Srbije i Kosova bili prekretnica za region".

"Sporazum između Srbije i Kosova je na dohvat ruke. Radujem se prilici da Vas i predsednika Hašima Tačija ugostim u Beloj kući, kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum", naveo je Trampa.

Predsednik SAD je u pismu naveo da mu je bilo zadovoljstvo što su se videli u Parizu tokom proslave Dana primirja. "Sjedinjene Države cene vaše liderstvo, posebno u obezbeđivanju pune normalizacije odnosa sa Kosovom", dodao je Tramp.

On je pre nekoliko dana uputio i pismo predsedniku Kosova Hašimu Tačiju.

XS
SM
MD
LG