Dostupni linkovi

Američke Federalne rezerve povećale kamatnu stopu


Američki dolar
Američki dolar

Američke Federalne rezerve povećale su ponovo kamatnu stopu uprkos upozorenjima predsjednika Donalda Trampa protiv tog poteza.

Zvaničnici su rekli da je američka centralna banka izglasala povećanje ključne kamatne stope za 0,25 odsto, na planirani raspon od 2,25 odsto do 2,5 odsto.

Isti izvori navode da bi buduća povećanja mogla biti sporijeg tempa zbog zabrinutosti u vezi sa globalnim rastom.

Američki predsjednik upozorio je 18. decembra Federalne rezerve da ne prave još jednu grešku u povećanju stope, apelujući da, umjesto toga, "osjete tržište".

On je, takođe, apelovao na Banku da ne ukida stimulacioni program u vrijednosti od više milijardi dolara, koji je uveden nakon finansijske krize, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp, koji je postavio predsjedavajućeg Federalnih rezervi Džeroma Pauela, u više navrata kritikovao je centralnu banku zbog nestabilnosti tržišta i odbacio tvrdnje analitičara koji se pozivaju i na druge faktore kao što su povećanje trgovinskih tarifa.

Pauel je branio nezavisnost Federalnih rezervi rekavši da politički pritisak "ne igra nikakvu ulogu" u diskusijama ili odlukama Federalnih rezervi.

XS
SM
MD
LG