Dostupni linkovi

Vašington se 'više uključuje' u dijalog Beograda i Prištine


Kongresmen Ted Po, srpski ambasador u Vašingtonu Đerđ Matković i kongresmen Stiv Stajvers
Kongresmen Ted Po, srpski ambasador u Vašingtonu Đerđ Matković i kongresmen Stiv Stajvers

Kopredsjedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, kongresmen iz Teksasa Ted Po očekuje da će Vašington biti više uključen u rješavanje pitanja dijaloga Beograda i Prištine.

"Mislim da će Vašington biti više uključen i treba da bude više uključen u rješavanje ovog pitanja i možda pomjeri EU na neku drugu ulogu, jer mislim da SAD može da pomogne da podstakne ne samo Srbiju već i Kosovo da sjednu za pregovarački sto i riješe pitanja koja ih razjedaju već godinama", rekao je Po za Glas Amerike.

On je ocijenio da je Kosovo bilo dio problema zbog nespremnosti da se nađe kompromis i dugoročno rješenje radi mira u regionu i istakao da mu je drago što se SAD više angažuje na Zapadnom Balkanu.

Poa, koji krajem godine odlazi u penziju, od januara će na tom položaju u kokusu zamijeniti republikanski kongresmen iz Ohaja, brigadni general Stiv Stajvers.

Stajvers je 35 godina bio član Nacionalne garde Ohaja, koja ima program partnerstva sa srpskom vojskom već 12 godina.

"Ovo je vrlo opasan trenutak u regionu i drago mi je što ću raditi na tome da probamo da podstaknemo dijalog, da pomognemo. Ne da namećemo rješenja, ali da posredujemo u njihovom pronalaženju na fleksibilan način, u interesu srpskog naroda, vlade i Crkve", naveo je Stajvers.

On je na oproštajnom prijemu koji je za Poa priredio srpski kokus, zajedno sa Ambasadom Srbije u Vašingtonu, najavio da će vojna saradnja biti jedan od prioriteta, ali i skretanje veće pažnje na Zapadni Balkan u cjelini.

"Sa taksama koje je Kosovo uvelo Srbiji, sa transformacijom Bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku, trenutno postoji mnogo tenzija. Volio bih da vidim da ljudi bolje sarađuju i da ta pitanja budu više vidljiva u američkoj administraciji kako bismo preuzeli aktivnu ulogu, ne da namećemo svoje ideje drugima, nego kao posrednik", rekao je Stajvers.

On je istakao da podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU i izrazio nadu da će on dati rezultate.

XS
SM
MD
LG