Dostupni linkovi

Otkriven spomenik Titu u Podgorici


Otkriven spomenik Titu u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Otkriven spomenik Titu u Podgorici

Spomenik predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josipu Brozu Titu, svečano je otkriven danas u Podgorici.

„Lišeni jugonostalgije i neskloni idolatriji bilo koje vrste, podižemo spomenik Titu kao izraz poštovanja za sve što je ovaj velikan svjetske istorije učinio za našu zemlju“, rekao je gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković dodajući da „to činimo kako bi smo u vrijednosnom smislu dodatno osvijetlili orijentir za buduću izgradnju crnogorskog društva“.

„Ma kako se interpretirao Titov ukupan politički učinak, on je bio i ostao personifikacija antifašizma na ovim prostorima koji predstavlja jedini dovoljno snažan temelj građanske Crne Gore“, istakao je Vuković.

Spomenik koji je postavljen u parku u centru grada je djelo Antuna Augustinčića, odnosno, treći odlivak spomenika čiji je original postavljen ispred Titove rodne kuće u hrvatskom Kumrovcu.

Svečanosti koja je počela intoniranjem crnogorske i jugoslovenske himne, prisustvovao je veći broj građana, a između ostalih i predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica i ministar odbrane, Predrag Bošković čije je Ministarstvo Glavnom gradu ustupilo spomenik koji je prethodnih decenija čuvan u kasarni u podgoričkom naselju Masline.

Titova Podgorica
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

XS
SM
MD
LG