Dostupni linkovi

Stoltenberg Haradinaju: Transformacija BSK ne utiče na misiju Kfora


Jens Stoltenberg i Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu preneo garancije da će transformacija Bezbednosnih u Oružane snage Kosova biti transparentan proces uz kako je naveo, usku saradnji sa NATO i misijom KFOR.

Haradinaj je naveo da je u telefonskom razgovoru informisao Stoltenberga da je Vlada Kosova formirala međuministarski komitet za integraciju i učlanjenje u NATO, kao konkretan korak približavanja Alijansi.

"Dao sam garancije sekretaru Stoltenbergu za transparentnost procesa tranzicije BSK, izlažući moju i viziju Vlade Kosova za produbljivanje partnerstva sa NATO i misijom KFOR i spremnost jedinica BSK da doprinose regionalnoj i globalnoj sigurnosti", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Podvukao je da će Kosovo blisko sarađivati sa Alijansom kako bi BSK ispunio pune operacionalne kapacitete u vojnom mandatu.

Stoltenberg je obavestio Haradinaja da zakoni o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga ne utiču na misiju Kfora i da se ona nastavlja, saopštila je portparolka NATO Joana Lungesku.

U telefonskom razgovoru Stoltenberg je obavestio Haradinaja da će s razvojem mandata Kosovskih bezbednosnih snaga NATO ponovo razmotriti stepen svog angažovanja sa tim snagama u novoj godini, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu NATO.

Stoltenberg je Haradinaju preneo da je "Severnoatlantski savez imao početnu raspravu o nedavno usvojenim zakonima o tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS)" .

"NATO će nastaviti misiju Kfora na obezeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja na Kosovu. Kfor deluje pod mandatom UN i na njega ne utiču zakoni o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga", navodi se u saopštenju i dodaje da će Stoltenberg "nastaviti svoj angažman sa svim relevantnim akterima o regionalnoj stabilnosti".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je prošle nedelje izrazio žaljenje zbog odluke kosovskog parlamenta da usvoji zakone o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga i ocenio da nije dobar trenutak za takav potez.

On je tada saopštio da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim sadašnjim mandatom i da će s promenom tog mandata morati ponovo da razmotri nivo svog angažovanja sa KSB.

XS
SM
MD
LG