Dostupni linkovi

EU postigla dogovor s Italijom o budžetu


Vladajuća populistička koalicija na vlasti u Italiji i Evropska komisija postigli su dogovor o italijanskom budžetu za 2019. godinu posle višenedeljnog suprotstavljanja, rekao je danas potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

"To rešenje nije idealno ali dozvoljava da se u ovoj fazi izbegne otvaranje pravne procedure protiv Italije za preveliki deficit", rekao je Dombrovskis govoreći o italijanskom budžetu.

Pretnja pravnom akcijom protiv neke članice nije retka u EU ali se ovog puta događa u vreme kada su porasle tenzije između Evropske komisije i italijanske populističke vlade koja je obećala da će se odupreti bilo kakvom pritisku iz Brisela.

Dombrovskis je rekao da je italijanska vlada daleko odmakla od užarene retorike od pre nekoliko nedelja. Sporazum predviđa nove budžetske štednje.

Predviđena je budžetska ušteda od 10,25 milijardi evra, delimično zahvaljujući odlaganju primene dve glavne mere italijanske vlade - reforme penzija i prihoda građana, minimalnog prihoda za najugroženije, rekao je Dombrovskis.

Prema postignutom dogovoru budžetski deficit biće 2,04 odsto BDP-a umesto 2,4 prvobitno predviđenog, s prognozom rasta smanjenom na jedan odsto za iduću godinu umesto prvobitnih 1,5 odsto.

Dogovor treba da omogući da se izbegne povećanje ogromnog italijanskog duga koji sada iznosi oko 130 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda. "Proces nije bio lak.

Na početku je izgledalo da ima malo šanse da se prevaziđe jaz između naših uzajamnih pozicija", rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi i ocenio da ovaj dogovor pokazuje pobedu dijaloga u odnosu na konfrontaciju.

Italijanski premijer Đuzepe Konte pozdravio je sporazum sa Evropkom komisijom, ističući da to omogućava njegovoj vladi da ispuni glavna obećanja i podstakne ekonomiju.

XS
SM
MD
LG