Dostupni linkovi

Mere EK u slučaju izlaska Britanije bez dogovora


Evropska komisija saopštila je danas da je usvojila mere za konkretne sektore kao što su finansijske usluge, vazdušni saobraćaj i carine da bi ublažila posledice nedostatka sporazuma s Londonom o Bregzitu.

Ukupno 100 dana do Bregzita 29. marta 2019. godine, Komisija je ocenila da je "neophodno i hitno" da se danas usvoje ove mere da bi se ograničila "najveća šteta" izazvana mogućim nedostatkom sporazuma kada Britanija izađe iz Unije.

Evropska komisija saopštila je danas da je počela da primenjuje Akcioni plan za eventualnost izlaska Velike Britanije iz Unije bez dogovora, koji uključuje 14 konkretnih i privremenih mera u ograničenom broju oblasti kao što su finansijske usluge, vazdušni saobraćaj, carine i klima da bi se izbegli veliki poremećaji za evropsku dvadesetsedmoricu.

Komisija navodi da smatra da je neophodno i hitno da se ove mere usvoje danas da bi se osiguralo da u slučaju potrebe mogu da počnu da se primenjuju 30. marta 2019, da bi se ograničila najveća šteta u ovim oblastima koja bi mogla da bude izazvana scenarijom da Britanija izađe iz Unije "bez dogovora".

Evropska komisija navodi da ove mere neće i ne mogu da ublaže celokupni uticaj scenarija izlaska Britanije bez dogovora, koji su predviđeni u Sporazumu o povlačenju, i da su mere ograničene na konkrente oblasti gde je "apsolutno neophodno" da se zaštite vitalni interesi EU.

Po pravilu te mere će biti privremene, ograničene i usvojiće ih EU jednostrano, one ne uzimaju u obzir raspravu s zemljama članicama i dodaju se merama koje su već preduzete u ovom slučaju, navodi se u današnjem saopštenju EK.

Kako se dodaje Komisija će nastaviti da primenjuje svoj Akcioni plan za slučaj da nema sporazuma u narednim nedeljama i pratiće da li je potrebna dodatna akcija, i nastaviti da podržava zemlje članice u njihovom radu na pripremama za slučaj da Britanija ode bez dogovora.

XS
SM
MD
LG