Dostupni linkovi

Članovi grupe 'Pravda za Davida' ispred zgrade Skupštine RS


Davor Dragičević, otac Davida, arhivski snimak
Davor Dragičević, otac Davida, arhivski snimak

Oko stotinu građana Banjaluke, predvođenih Davorom Dragičevićem, ocem ubijenog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića, okupilo se ispred zgrade Narodne skupštine Repubike Srpske, gdje se održava posebna sjednica parlamenta na kojoj se bira nova Vlada RS.

Građani traže da Dragan Lukač ne bude ponovo izabran za ministra unutrašnjih poslova, jer su, kako tvrde, pripadnici policije u martu ove godine organizovali ubistvo Davida Dragičevića.

"Ubico, ubico, ubice, ubice", uzvikuju građani okupljeni ispred parlamenta RS. Građani pjevaju pjesmu "Klinac iz geta" i uzvikuju "Ko je ubio Davida?", "Pravda za Davida".

Ispred zgrade je raspoređen policijski kordon, a okupljeni građani pozivaju policajce da skinu uniforme i stanu na stranu naroda. Okupljenim građanima pridružili su se i neki od opozicionih poslanika.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rječice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel. Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

U međuvremenu, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv dvojice krimi tehničara, koji su bili na uviđaju po pronalasku tijela mladića i koji su uništili donji veš nastradalog, koji je mogao da bude jedan od ključnih dokaza o načinu na koji je David Dragičević ubijen.

Porodica mladića tvrdi da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića pronađen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko vještačenje u Beogradu i u Austriji, pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi "Pravda za Davida", na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.

XS
SM
MD
LG