Dostupni linkovi

Tenzije na granici Izraela i Libana


Libanski vojnik u blizini granice sa Izraelom
Libanski vojnik u blizini granice sa Izraelom

Libanska vojska je danas u stanju pripravnosti poštu su izraelske snage postavile bodljikavu žicu duž zajedničke granice, prenela je agencija AP i dodala da su tenzije i dalje prisutne, dve nedelje pošto je Izrael pokrenuo operaciju uništavanja tunela šiitskog radikalnog pokreta Hezbolah.

Libanska državna agencija prenela je da je izbio incident na periferiji sela na jugu zemlje, gde su izraelske snage postavile bodljikavu žicu dugu 200 metara. Libanske snage su se protestvovale jer je ta žica postavljena na libansku a ne izraelsku stranu granice.

Na video snimku koji kruži na društvenim mrežama prikazani su libanski vojnici koji protestuju i pozivaju mirovne snage da zatraže od Izraelaca da povuku za nekoliko metara žicu na granici izmedju dve zemlje koje su tehnički još u ratu.

Tenzije izmedju Libana i Izraela su porasle pre dve nedelje kad je izraelska vojska pokrenula operaciju otkrivanja tunela Hezbolaha.

Izrael je pozvao medjunarodnu zajednicu da uvede nove sankcije protiv proiranskog šitskog Hezbolaha teško naoružane mini vojske sa arsenalom oko 150.000 raketa koje mogu da dosegnu svaki deo Izraela, preneo je AP.

XS
SM
MD
LG