Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senat objavio izvještaj o velikoj ruskoj kampanji dezinformacija


Rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. na socijalnim mrežama bilo je mnogo rasprostranjenije nego što se ranije mislilo i uključuje pokušaj podjele Amerikanaca na rasnoj osnovi te prema ekstremnoj ideologiji, navodi se u izvještaju privatnih eksperata koje su u ponedjeljak objavili senatori obje stranke američkog Kongresa.

"Aktivna i aktuelna operacija miješanja ostaje na nekoliko platformi" stoji u izvještaju.

Zanimljivo jedna od kampanja koje se aktivno izvode i nastavlju je i pokušaj uticaja na javno mnjenje u vezi sa Sirijom, promocija Bašara al-Asada, ruskog saveznika u građanskom ratu u Siriji.

Nešto ranije je objavu adokumenta najavio The Washington Post.

Američki Senat se priprema da ove sedmice objavi dokumentovani izvještaj o velikoj i opsežnoj ruskoj kampanji dezinforamacija čiji je cilj bio podrška predsjedniku Donaldu Trumpu da 2016. dobije predsjedničke izbore u SAD, izvjestio je The Washington Post (WP).

Post je citirao detalje iz nacrta izvještaja koji je pripremila grupa za istraživanje podataka američkog senatskog Komiteta za obavještajne djelatnosti-prva studija sačinjena od miliona postova na socijalnim mrežama koje su Senatu dostavili Twitter, Facebook i Google.

WP navodi da se u izvještaju daju novi detalji o poznatim pokušajima ruske Internet istraživačke agencije (Russia's Internet Research Agency-IRA) da snažno poguraju Trumpovu izbornu kampanju 2016., i podijele američke glasače sa ciljanim porukama o kontroverznim pitanjima.

"Ono što je jasno je da su sve ove poruke bile namijenje na korist Republikanske partije -i posebno Donaldu Trumpu" citirao je Post nacrt verzije izvještaja senatske Komisije.

"Trump je pomenut kod većine ciljanih konzervativnih i desničarskih glasača, gdje su poruke ohrabrivale te grupe da podrže njegovu kampanju" stoji u nacrtu u kojem se još navodi da su "glavnim grupama koje su mogle predstavljati izazov za Trumpa potom slane poruke čiji je cilj bio sijanje konfuzije, skretanja pažnje i na kraju obeshrabraivanja članova tih grupa da glasaju".

Nalaze su uradili istraživači Oksford Univerziteta -Projekat kompjuterska propaganda i njujorška grupa za analiziranje socijalnih medija Grafika te američka firma sa sajver sigurnost Novo znanje (New Konowlwdge).

Prema The Washington Post-u u izvještaju je iskazana zabrinutost zbog sveukupne opasnosti koje socijalne mreže predstavljaju za političku debatu u i između država, te su upozorili da su kompanije socijalnih medija sada prijetnja po demokratiju.

"Socijalni mediji su prešli put od toga da su bili prirodna infrastruktura za širenje kolektivnih pritužbi i kooordnatora civilnog angažovanja, do toga da su postali kompjutersko oruđe za socijalnu kontrolu, kojima manipulišu lukavi politički konsultatnti, i dostupni za političare u demokratijama i diktaturama jednako" navodi se u izvještaju, prenosi WP.

XS
SM
MD
LG