Dostupni linkovi

Bolton pozvao Srbiju i Kosovo da što pre postignu dogovor


Džon Bolton
Džon Bolton

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je na sastanku sa slovenačkim ministrom inostranih poslova Mirom Cerarom da Srbija i Kosovo treba da postignu sporazum "što je pre moguće".

"Poželeo sam dobrodošlicu slovenačkom ministru spoljnih poslova Miru Ceraru u Beloj kući. Kao saveznici u NATO-u razgovarali smo o zajedničkim ekonomskim i bezbednosnim interesima u Evropi i o potrebi da Srbija i Kosovo postignu sporazum što je pre moguće", napisao je Bolton na Twitteru.

SAD su još jednom potvrdile podršku "postepenoj, transparentnoj tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna sa NATO-om i koja služi i predstavlja sve zajednice na Kosovu".

"To je suverena odluka vlade Kosova", navodi se u saopštenju koje je srpski servis Glasa Amerike dobio iz Stejt departmenta.

U saopštenju Stejt departmenta se međutim ističe da će "bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena noramlizacijom odnosa sa Srbijom", i da bi za Kosovo "dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet".

"Apelujemo na obe strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG