Dostupni linkovi

Putin: Rep muziku u Rusiji treba 'kontrolisati'


Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin zabrinut je zbog sve veće popularnosti repa među ruskom omladinom. Od zvaničnika u resoru kulture zatražio je da razviju sredstva kontrole, umesto zabrane te popularne muzike.

Na današnjem sastanku s kulturnim savetnicima u Kremlju, Putin je rekao da će pokušaji da se izvođačima zabrani nastup imati negativan efekat i ojačati njihovu popularnost, prenosi AP.

"Ako je to nemoguće zaustaviti, onda moramo da upravljamo i usmeravamo", rekao je predsednik Rusije. Naveo je da je "rep zasnovan na tri stuba: seksu, drogama i protestu" i dodao da je "to put ka degradaciji nacije".

Putin je kazao da je "propagiranje narkotika" gore od psovanja. Njegovi komentari su usledili u vreme ruskih mera protiv savremene muzike koje su podsetile na cenzuru umetnosti iz sovjetskih vremena.

Nastupi desetak repera nedavno su otkazani u Rusiji, posle upozorenja zvaničnika da takva muzika promoviše pogrešne vrednosti, a najmanje tri muzičara su pritvorena. Rep je jedan od najpopularnijih muzičkih žanrova među ruskom omladinom zahvaljujući otvorenom predstavljanju svakodnevne realnosti i oštroj kritici vlasti.

XS
SM
MD
LG