Dostupni linkovi

Formirana autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva


Pravoslavni velikodostojnici Ukrajine objavili su da su danas u Kijevu odobrili formiranje jedinstvene crkve u toj zemlji, nezavisne od Moskovske patrijaršije, i izabrali njenog lidera.

Lider nove autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve biće mitropolit Epifanije, 39-godišnji biskup Kijevske patrijaršije, prenosi Asošiejted pres. Ukrajinska crkva je vekovima bila deo Ruske pravoslavne crkve. Sinod Carigradske patrijaršije u oktobru je odlučio da pokrene proces dodeljivanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, uprkos oštrom protivljenju Moskve. Današnjem sastanku prisustvovao je i predsednik Ukrajine Petro Porošenko, kao posmatrač bez prava glasa.

Nezadovoljna tom odlukom i uoči sastanka, Ruska pravoslavna crkva pozvala je juče UN, lidere Nemačke i Francuske, papu i druge verske lidere da zaštite vernike u Ukrajini "od pritiska države na sveštenike koje postavlja ruska patrijaršija". Ruski patrijarh Kiril upitio je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, papi Franji, kenterberijskom nadbiskupu i drugim verskim vođama, i pozvao ih da zaštite sveštenike, vernike i njihovu veru u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG