Dostupni linkovi

Protest 'Mame su ljute' pred zgradom Vlade Srbije


Protest ispred Vlade Srbije, 15. decembar 2018.
Protest ispred Vlade Srbije, 15. decembar 2018.

U centru Beograda ispred zgrade Vlade Srbije održan je protest pod nazivom "Mame su ljute".

Više desetina majki i trudnica protestovalo je zajedno sa svojim supružnicima i članovima Inicijative "Mame su zakon" zahtevajući od vlasti hitno povećanje mesečnih naknada za roditelje.

Natalija Kostić na protestu je bila sa svoje dvoje dece.

“Boli me što će buduće mame da pate i da razmišljaju o novcu umesto da razmišljaju o svojoj deci i da budu srećne sa njima. Ne znam da li ću roditi treće dete. Ja sam nezaposlena, radila sam u bivšoj firmi i kada sam ostala u drugom stanju poželeli su mi srećan put bez povratka”, Natalija Kostić

U organizaciji Inicijative "Mame su zakon", okupljeni na protestu „Mame su ljute“ traže izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom na osnovu kog, kako tvrde, nekima od majki sleduje po 1.000 dinara, što je manje od 8,5 evra.

“Jedini cilj koji imaju je da umire mame. Da se one smire i da misle da će biti nekakvih stvarnih uvećanja. Suštinski, ako nekome povećate nadoknadu koja je 1.000 i vi je povećate na 1.500 dinara, to nije dostojanstveno primanje. Mi imamo naš predlog – da fiksni deo bude u visini republičkog minimalca a da se varijabilni deo računa na osnovu broja meseci provedenih na poslu”, rekla je Tatjana Macura, iz Inicijative „Mame su zakon“.

Dejan Ostojić na protest je došao sa trudnom suprugom.

“Ovo je nešto što se tiče svih nas. Problematično je stanje, dosta je porodica trenutnih i budućih koje će da budu pogođene ovom situacijom koja je ‘prodata’ pod nekom pričom koja bi trebalo da potpomogne natalitet koji je ugrožen, a u suštini vidimo da dosta toga nije u redu”, rekao je.

'Mame su ljute, mame nisu glupe'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Predstavnici inicijative "Mame su zakon" najavili su na današnjem protestnom skupu novu akciju pod nazivom "Mame nisu same" tokom koje će građani moći da potpišu onlajn peticiju podrške njihovim zahtevima.

Ovo je bi drugi po redu protest roditelja i budućih majki zbog malih državnih nadoknada. Prvi je održan 25. septembra 2018. godine.

Tada su učesnici, okupljeni pod okriljem inicijative “Mame su zakon”, zatražili usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, između ostalog, zahteva da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade. Ocenjeno je da je Zakon, čija je primena počela 1. jula, „ponižavajući, nedopustiv i diskriminatorski“.

XS
SM
MD
LG