Dostupni linkovi

Kina suspenduje dodatnu carinu na američke automobile


Susret predsednika Kine i SAD, Si Đinpinga i Donalda Trampa, 1. decembra u Buenos Airesu
Susret predsednika Kine i SAD, Si Đinpinga i Donalda Trampa, 1. decembra u Buenos Airesu

Kina će 1. januara suspendovati na tri meseca dodatnu carinu uvedenu na uvoz američkih automobila i automobilskih delova u okviru trgovinskog primirja dve zemlje, saopštila je danas kineska vlada.

Peking je letos povećao carine na uvoz američkih vozila sa 10 na 35 odsto kao odmazdu na dodatne carine koje su SAD uvele na kineske proizvode uvezene u SAD.

"Suspenzija carina je konkretna mera u sprovođenju dogovora koji su postigla dvojica šefova dražava", navodi se u saopštenju kineske vlade.

Kina i SAD su se dogovorili da privremeno prekinu trgovinski rat prilikom sastanka Si Đinpinga i Donalda Trampa 1. decembra na margini sastanka G20 u Buenos Ajresu.

Tramp je prihvatio da na tri meseca suspenduje planirano povećanje američkih carina na kineski uvoz koje je trebalo da stupi na snagu 1. januara, dok dve strane pregovoraraju.

Kineska poreska agencija navela je da će Peking ukinuti 25 odsto carina na automobile i kamione u vrednosti od 66 milijardi dolara uvezenih i SAD i carinu od pet odsto na auto delove u vrednosti od 60 milijardi dolara, prenosi agencija AP.

XS
SM
MD
LG