Dostupni linkovi

EU produžila postojeće, bez novih sankcija Rusiji


Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Petro Porošenko, predsednik Ukrajine, i Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta
Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Petro Porošenko, predsednik Ukrajine, i Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta

EU je večeras jednoglasno produžila sankcije Rusiji imajući u vidu da uopšte nije postignut napredak u implementaciji sporazuma iz Minska, objavio je večeras predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"EU večeras je jednoglasno produžila ekonomske sankcije Rusiji jer apsolutno nema napretka u primeni sporazuma iz Minska", naveo je on na "Tviteru".

Sporazumi iz Minska odnose se da na dokumenta koje je Moskva potpisala sa Ukrajinom, Nemačkom i Francuskom, a čiji je cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

Istovremeno, lideri EU ponudili su Ukrajinu veću pomoć nakon što je Rusija zaplenila ukrajinske brodove nedaleko od Krima.

Brisel je ponudio pomoć ukrajinskim regionima koji posebno trpe posledice smanjene trgovinske razmene zbog postupaka Moskve u Azovskom moru.

"Nema opravdanja za rusku upotrebu sile", navodi se u zajedničkom saopštenju EU. U saopštenju se zahteva i oslobađanje sva 24 ukrajinska mornara, vraćanje tri broda i slobodan prolaz za sve brodove koji prolaze kroz Kerčki moreuz, kojim se kontroliše pristup Azovskom moru, nedaleko od Krima.

Rojters je javio da se lideri nisu mogli saglasiti o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog Ukrajine i Kerčkom moreuza, i da su se posebno tome protivile Nemačka i Francuska.

Lideri EU sastaju se danas i sutra u Briselu u okviru poslednjeg ovogodišnjeg samita. Oni će prvenstveno razmatrati "Bregzit", ali i budžet Unije, kao i krizu u Azovskom moru.

XS
SM
MD
LG