Dostupni linkovi

SAD: Ruskinja optužena za špijunažu priznala krivicu


Marija Butina
Marija Butina

Žena osumnjičena da je ruski tajni agent izjasnila se krivom po optužbi za zaveru na osnovu dogovora postignutog s američkim tužiocima.

Marija Butina je optužena da je radila na tome da uđe u političke krugove američke Republikanske stranke preko grupa poput Nacionalnog udruženja za oružje (NRA).

Butina se danas pojavila pred sudom pošto je postigla dogovor s tužiocima.

U okviru dogovora ona je rekla da je pokušala da se ubaci u NRA i prenese obaveštajne podatke o američkim političarima ruskom državnom zvaničniku.

Slučaj Butine, 30-godišnje aktivistkinje u borbi za prava nošenja oružja dalo je uvid u to kako Moskva pokušava da utiče na američku politiku.

Njen slučaj nije povezan s istragom specijalnog tužioca Roberta Mulera o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016.

Neposredno pre ove objave njeni advokati i tužioci podneli su pravna dokumenta u kojima traže da se izmeni njeno prvobitno izjašnjavanje, i rekli su da su "rešili" slučaj.

Ona je u pritvoru od jula, a prvo se izjasnila da nije kriva.

Prema izveštajima ona sarađuje s istražiteljima koji se nadaju da će postignut dogovor da im pruži informacije o ruskim naporima da se mešaju u američku politiku. Ruska vlada je ranije taj slučaj nazvala nameštenim.

XS
SM
MD
LG