Dostupni linkovi

EP traži obustavu dotacija firmi češkog premijera


Češki premijer i tajkun Andrej Babiš
Češki premijer i tajkun Andrej Babiš

Evropski parlament usvojio je danas zahtev Evropskoj komisiji da obustavi evropske dotacije za preduzeća grupe Agrofert, u vlasništvu tajkuna češke i slovačke agro i hemijske industrije, češkog premijera Andreja Babiša, dok se ne istraži da li je po novim propisima EU, usvojenim u avgustu,

Babiš u sukobu interesa.Babiš je još kao ministar finansija u prethodnoj vladi zbog zakona usvojenog povodom njegovog sukoba interesa u Češkoj, tzv. Leks Babiš, bio prinuđen da Agrofert i izdavačku kuću Mafra čiji je vlasnik prenese u novoosnovani poverenički fond.

Međutim, češka opoziciona Piratska stranka i Transparensi prijavili su letos Evropskoj komisiji da Babiš može biti u sukobu interesa jer sve koristi i prihodi iz fonda idu i dalje upravo Babišu a on kao premijer ima uticaj makar posredni i na dodelu evropskih dotacija, prenosi Beta.

Evropski komesar Ginter Etinger saopštio je da dotacije nisu isplaćivane od početka avgusta a da će već u januaru EK obaviti istragu u samoj Češkoj.

Etingeru je na pismo upozorenja premijeru od EK ove sedmice odgovorio premijer Babiš, naveo je da vlada proučava pismo EK, da prema češkim zakonima on nije u sukobu interesa jer je svoje poslovno carstvo preveo u fond ali da će sarađivati sa EK i postarati se da se problem reši poštujući evropsku legislativu.

"Oni koji me napadaju kod kuće preneli su to u Evropski parlament. Žao mi je što su preneli političku borbu iz češkog parlamenta gde nisu uspeli sa tim pseudoaferama. Prave od toga političku kampanju", optužio je danas Babiš češku opoziciju za istragu ;dodele dotacija Agrofertu od strane EK.

Babiš je takođe optužio predsednicu Odbora za budžet EP Nemicu Ingeborg Grasle da vodi protiv njega kampanju zbog predstojećih izbora za EP naredne godine, međutim danas su za najoštriju verziju rezolucije i poziv da se Agrofertu obustave dotacije a afera hitno istraži glasala čak 434 evroposlanika, dok je protiv bilo svega 64.

"Uveren sam da će se pokazati da nisam ni u kakvom sukobu interesa", kazao je danas Babiš Češkom radiju.

Češko Ministarstvo finansija na čijem čelu je Alena Šilerova iz Babišove stranke ANO saopštilo je danas da će obustaviti privremeno zahteve za isplatu evrodotacija Agrofertu, kako ne bi dalo povoda da se dotacijeobustave celoj Češkoj.

To, međutim, znači samo da će dotacije, i one koje bi normalno platila EU, privremeno plaćati češki poreski obveznici.

Grupa Agrofert je najveća u češkoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji a druga ; najjača u hemijskoj industriji a uoči ulaska u politiku češki tajkun je kupio i dva ugledna češka dnevnika, Mladu frontu Dnes i Lidove novini koji su mu pomogli u predizbornoj kampanji.

Agrofert zapošljava 33.000 ljudi od toga oko 22.000 u Češkoj a kako je objavio češki privredni dnevnik Hospodaržske novini, prošle godine je dobio rekordnih 84 miliona evra samo na raznim mogućim dotacijama, dok je državi platio porez u visini od oko 30 miliona evra u preračunu.

Andrej Babiš je prema listi američkog magazina Forbs bogatiji od američkog predsednika Donalda Trampa a od svog ulaska u politiku i vladu 2013. godine, uspeo je da udvostruči imovinu na ovogodišnjih 4,6 milijardi dolara između ostalog i zahvaljujući dotacijama.

"Problem je evropski i tiče se svih. Evropska komisija mora jasno da kaže da li političari i njihova preduzeća mogu da koriste dotacije EU, objasnio je direktor češke Transparensi internešenel David Ondračka zašto je EK podneo prijavu protiv češkog premijera.

XS
SM
MD
LG