Dostupni linkovi

Najmanje tri osobe ubijene na božićnom marketu u Strazburu


Policija na mestu pucnjave, Strazbur
Policija na mestu pucnjave, Strazbur

Stotine policajaca u potrazi je za napadačem nakon napada u Strazburu u kome su najmanje tri osobe poginule, a ranjeno njih 13, prenosi BBC.

Policija je identifikovala osumnjičenog kao Cherifa Chekatta (29), rođenog u Strasbourgu. Osumnjičeni, koji je od ranije poznat bezbednosnim službama, pobegao je nakon što je u utorak 11. decembra razmenio vatru sa pripadnicima vojske i policije. Veruje se da je povređen. Dok je napadač još u bjekstvu, Francuska je povisila sigurnosnu prijetnju na najviši nivo, jačajući kontrole na granici s Njemačkom dok su elitni komandosi podržani helikopterima tragali za osumnjičenim. Pucnjava se odvijala u blizini popularnog božićnog marketa, u blizini jednog od centralnih trgova, Place Kleber.

Francuski tužilac za borbu protiv terorizma pokrenuo je istragu. Petoro ljudi je privedeno, saopšteno je iz policije. Međutim, motiv za incident i dalje nije jasan.

Oružani napad na božićnom marketu u Strazburu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Kristof Kastaner rekao je da su kontrole na granicama države pojačane i da će mere sigurnosti na svim božićnim marketima biti podignute na viši nivo. Dodao je i da oko 350 pripadnika službi bezbednosti traga za napadačem.

Šestoro od ukupnog broja povređenih su u ozbiljnom stanju.

Policija je dodala da je 29-godišnji muškarac osumnjičen za napad već poznat bezbednosnim službama kao moguća teroristička pretnja. Prema francuskoj televiziji BFM, osumnjičeni je u utorak ujutru pobegao iz svog stana u delu grada Neudorf koji je policija pretraživala u vezi za pljačkom. Tokom pretresa pronađene su granate. Stanari u Neudorfu su pozvani da ne izlaze na ulice zbog nepotvrđenih informacija da je osumnjičeni otkriven i da ga je policija opkolila.

Evropski parlament, koji je u blizini mesta napada, bio je zatvoren. Predsednik parlamenta Antonio Tajani tvrdio je da neće "biti zastrašeni terorističkim ili kriminalnim napadima".

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je prisustvovao kriznom sastanku sa zvaničnicima kabineta u Parizu, izrazio je na Twitteru "solidarnost čitave nacije" sa Strazburom, žrtvama i njihovim porodicama.

Božićni market na trgu Place Kleber privlači milione turista svake godine, rekao je izvor iz francuskih službi bezbednosti.

Francuska je i dalje u stanju visoke pripravnosti nakon serije terorističkih napada inspirisanih ili podstaknutih od strane militantne "Islamske države" u 2015. i 2016. godini u kojima je stradalo više od 200 ljudi.

U Strazburu se nalazi više institucija Evropske unije, od kojih su najpoznatije Evropski parlament i Evropski sud za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG