Dostupni linkovi

Rusi se, uključujući i Putina, oprostili od Aleksejeve


Predsjednik Rusije Vladimir Putin odaje počast Ljudmili Aleksejevoj
Predsjednik Rusije Vladimir Putin odaje počast Ljudmili Aleksejevoj

Rusi i mnogi drugi, kao i predsjednik Vladimir Putin, kojeg je neprekidno kritikovala oprostili su se u utorak od Ljudmile Aleksejeve najprominentnije ruske aktivistkinje za ljudska prava.

Aleksejava, koja je bila izazov i za sovjetske, ali i za ruske lidere decenijama umrla je u bolnici u Moskvi 8. decembra u 91. godini.

Na ceremoniji u Moskovskom novinarskom domu u utorak, kolege i strani zvaničnici odali su počast Aleksejevoj. Među njima i američki ambasador Jon Huntsman i Mihail Fedotov šef Ruskog savjeta za ljudska prava. Bio je prisutan i ruski opozicionar i antikorupcijski aktivista Aleksej Navaljni.

Mnogi od prisutnih su nosili crkvene trake na rukavu sa crnom linijom kao simbol žalosti.

Pojavio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je na otvoreni kovčeg položio cvijeće, a potom razgovarao sa porodicom Aleksejeve.

Uprkos tome što su na početku Putinove vlasti imali bliske kontakte, uključujući i to da ju je imenovao za savjetnika jednog od njegovih vijeća, Ljudmila Aleksejeva je bila vodeći kritičar Putina nakon što je započeo drugi rat u Čečeniji 1999. kao premijer, kao i zbog slabljenja demokratskih institucija.

Liberalni političar Grigirij Javlinski kaže da je Putinovo prisustvo bilo uzaludan gest.

"Da je iskren, predsjednik bi amnestirao sve političke zatvorenike (zatvorenog ukrajinskog režisera Olega) Sencova i druge. To bi bilo iskreno priznanje", napisao je Javlinski na Fejsbuku.

Lev Ponomarjov, jedan od vodećih aktivista za ljudska prava koji izdržava kaznu od 16 dana zatvora zbog organizovanja "ilegalnih skupova" preko interneta, nije mogao prisustvovati ceremoniji.

XS
SM
MD
LG