Dostupni linkovi

Macron razumije ljutnju, najavio povećanje plata


Emmanuel Macron u obraćanju naciji, 10. decembar 2018.
Emmanuel Macron u obraćanju naciji, 10. decembar 2018.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obratio se javnosti dan nakon posljednjih demonstracija koje traju već tri sedmice i nasilnih protesta "žutih prsluka" širom zemlje, porukom da vjeruje da je moguće pronaći rješenje iz aktuelnih problema.

"Ljutnja u zemlji je duboka i opravdana" rekao je francuski predsjednik, obećavši smanjenje poreza za penzionere i druge beneficije ali i poručivši da nema opravdanja za nasilje.

Kako je rekao, tražio je od vlade da poveća zarade do 100 eura mjesečno od januara, ali je dobio da ponovo uvede porez na bogate. Rekao je i da će se boriti protiv poreskih prevara.

"Mi ćemo odgovoriti na ekonomsku i socijalnu hitnost sa snažnim mjerama, smanjujući porez još brže, držeći državnu potrošnju pod kontrolom, ali ne sa U-zaokretima" poručio je Macron u televizijskom obraćanju naciji.

Macron je takođe naglasio da će iskoristi "sva sredstva" za uspostavljanje reda nakon nasilnih protesta protiv njegovog predsjedničkog mandata koji su duboko potresli naciju.

Iako se trudio da smireno prizna da razumije "bijes i indignaciju" dijela javnosti zbog troškova života, poručio je da "nikakvog oproštaja" neće biti za one koji stoje iza nasilja na protestima.

Kako je rekao predsjednik Macron "nikakav bijes ne opravdava" napade na policiju ili pljačkanje prodavnica, poručivši da takve stvari prijete dragocjenoj francuskoj slobodi.

XS
SM
MD
LG