Dostupni linkovi

Poslaniku DF Medojeviću ponovo pozlilo u zatvoru


Nebojša Medojević, poslanik opozicionog Demokratskog fronta
Nebojša Medojević, poslanik opozicionog Demokratskog fronta

Poslaniku i funkcioneru crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću je ponovo pozlilo i nalazi se u Internoj klinici Kliničkog centra, na Odjeljenju za endokrinologiju.

Klinički centar Crne Gore je saopštio da je Medojević, zbog ranije evidentirane slabosti i malaksalosti, zadržan u toj ustanovi radi daljeg praćenja i da je "potpuno stabilnih vitalnih parametara".

Visokom funkcioneru DF-a je pozlilo i prije par dana, kada je pregledan u Urgentnom centru. Poslije toga je vraćen u zatvor.

Medojević štrajkuje glađu u zatvoru, kako tvrde njegova supruga i funkcioneri DF-a, gdje je od 30. novembra, jer je na osnovu odluke Višeg suda kažnjen s ukupno četiri mjeseca zatvora zbog odbijanja da svjedoči u dva odvojena slučaja.

Njegovi advokati tvrde da je on dao iskaz, ali da se to što je rekao nije svidjelo Specijalnom tužilaštvu koje je tražilo da se on uhapsi. Viši sud je u ponedjeljak, 3. decembra, naložio da Medojević provede još dva mjeseca u zatvoru, jer je odbio da svjedoči u predmetu povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu kod Cavtata 1991. i 1992.

Tu kaznu po zakonu Medojević može izdržati tek pošto mu istekne prethodna, zbog koje je od 30. novembra u zatvoru, pošto je odbio da kaže ko je pripadnik Agencije za nacionalnu bezbjednost koji mu je rekao da je tužilac Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoiše uzeo 100.000 eura kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju "Carine".

I u tom slučaju zatvor traje dok Medojević ne pristane da svjedoči, ili dok njegovo svjedočenje ne postane nepotrebno, ili dok se krivični postupak ne završi, a najduže dva mjeseca, računajući od dana i časa lišenja slobode.

Sud je zatvor odredio i njegovom kolegi Milanu Kneževiću koji se od 29. novembra nalazi neprekidno u zgradi parlamenta. On je nekoliko puta ponovio da se neće dobrovoljno predati.

Kneževiću prijeti zatvor zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 eura ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. Njihovi advokati su se žalili Ustavnom sudu.

Zbog Medojevića i Kneževića u nedjelju veče su u Podgorici održani protesti.

Žuti prsluci u Podgorici
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Osim rješavanja spora da li je pritvaranje poslanika Medojevića i odlukom da Knežević ide u zatvor povrijeđeno ustavno pravo, tražili su da Ustavni sud obustavi izvršenje kazne zatvora, odnosno da donese privremenu mjeru, do okončanja rješavanja žalbe u meritumu.

Prema najavama, odluka o privremenoj mjeri bi mogla biti donesena sjutra za kada je Ustavni sud zakazao sjednicu. Ako Ustavni sud prihvati žalbu advokata, Medojević i Knežević će konačnu odluku po ustavnoj žalbi čekati na slobodi.

Ustavni sud nema jasan rok u kome se mora izjasniti o ustavnoj žalbi na odluku da Medojević i Knežević budu zatvoreni.

XS
SM
MD
LG