Dostupni linkovi

Mađari prosvjeduju protiv prekovremenog rada


Prosvjed u Budimpešti, fotoarhiv
Prosvjed u Budimpešti, fotoarhiv

Tisuće Mađara okupile su se na prosvjedima u Budimpešti protiv prijedloga dopune zakona o radu kojim se poslodavcu dozvoljava da od zaposlenih zahtijeva prekovremeni rad u trajanju od 400 sati.

Članovi radničkih sindikata i njihove pristalice okupile su se na prosvjedima noseći natpise kao što su "Prosvjedujemo zbog robovskog zakona" ili "Natjerajte svoju majku da radi prekovremeno".

Policija je blokirala glavni trg ispred zgrade Parlamenta, ka kojoj su se na početku prosvjeda kretali prosvjednici, čime je natjerala sudionike prosvjeda da obiđu središnji dio Budimpešte i da ispune glavnu ulicu koja vodi do Parlamenta.

Premijer Mađarske Viktor Orban izgradio je sustav upravljanja koji njegovi kritičari nazivaju autokratskim, u kojem nameće svoju volju u poslovnom, obrazovnom, sudskom i medijskom sektoru, ali je rijetkost da veća skupina glasača u Mađarskoj u isto vrijeme izrazi nezadovoljstvo.

On se posljednji put pred voljom naroda povukao 2014. godine, uslijed prosvjeda desetaka tisuća ljudi zbog planirane takse na promet podataka na internetu.

Dopuna zakona o radu koja je ovg tjedna predstavljena mađarskom parlamentu dočekana je kritikama i izazvala najveće ulične prosvjede u posljednjih više od godinu dana.

XS
SM
MD
LG