Dostupni linkovi

Umro Belisario Betankur, bivši predsednik Kolumbije


Belisario Betankur
Belisario Betankur

Nekadašnji predsednik Kolumbije Belisario Betankur preminuo je u 96. godini, saopštila je bolnica u kojoj se lečio. Navedeno je da je Betankur umro juče, u 14.30 po lokalnom vremenu.

"Duboko žalim zbog smrti velikog prijatelja, velikog Kolumbijca, nekadašnjeg predsednika Belisarija Betankura. Njegovo političko, istorijsko i kulturno nasleđe je primer za sve buduće generacije", naveo je na Tviteru sadašnji predsednik Ivan Duke.

Potpredsednica Kolumbije Marta Lusija Ramires u četvrtak je greškom objavila da je Betankur umro, a zatim se izvinila. Do tada je više medija prenelo njenu poruku.

Betankur, konzervativac koji je na čelu države bio od 1982. do 1986, bio je prvi lider koji je počeo razgovore s levičarskim pobunjenicima nastalim šezdesetih godina. Često je govorio da je "mir u zemlji" bio nešto što je hteo ali nije mogao da ostvari.

Tokom mandata se suočio s obnovljenim nasiljem uzrokovanim trgovinom drogom i najsmrtonosnijim napadom u istoriji Kolumbije, zauzimanjem Palate pravde u centru Bogote pri čemu je poginulo 100 ljudi.

XS
SM
MD
LG