Dostupni linkovi

Skok cena nafte posle dogovora OPEK-a


Nafta

Cene nafta naglo su danas porasle pošto su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i zemlje van organizacije dogovorile smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela.

Posle jutrošnjeg sastanka OPEK-a u Beču irački ministar za naftu Tamir Gadban rekao je novinarima da će članice OPEK-a smanjiti proizvodnju za 800.000 barela, dok će zemlje van kartela smanjiti proizvodnju za 400.000 barela, preneo je Asošiejtid pres.

Njegov iranski kolega Bidžan Zanganeh potvrdio je da je došlo do dogovora i dodao da će smanjenje važiti od 1. januara narednih šest meseci. Proizvođači nafte su bili pod pritiskom da smanje proizvodnju posle naglog pada cena nafte u poslednjih par meseci. Cene su nedavno pale 25 odsto pošto su veliki proizvođači, uključujući SAD, više crpli naftu.

Dogovor o smanjenju pozdravila su tržišta - nafta Brent, standard za međunarodnu trgovinu, poskupela je 5,2 odsto na 63,2 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta u Njujorku poskupela 4,3 odsto na 53,7 dolar po barelu.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak nije u javnom obraćanju spominjao konkretne predloge, ali je rekao da je "uveren" da će moći da se dođe do odlučnog reagovanja. "Mislim da će naše jedinstvo u mišljenju i naša odlučnost pomoći da dođemo do uspeha u cilju postizanja dugoročne održivosti i stabilnosti tržišta", rekao je Novak.

Smanjenje verovatno neće naići na dobrodošlicu kod američkog predsednika Donalda Trampa koji je pritiskao OPEK da zadrži sadašnji nivo proizvodnje, naveo je AP. Tramp je ranije ove godine optuživao OPEK i Saudijsku Arabiju zbog visokih cena nafte.

XS
SM
MD
LG