Dostupni linkovi

Kramp-Karenbauer, nova liderka CDU


Annegret Kramp-Karrenbauer i Angela Merkel
Annegret Kramp-Karrenbauer i Angela Merkel

Bliska saveznica nemačke kancelarke Angele Merkel, Anegret Kramp-Karenbauer izabrana je danas za novu liderku Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Kramp-Karenbauer je na kongresu nemačkih konzervativaca pobedila u drugom krugu predvodnika desne struje Fridriha Merca, nekadašnjeg rivala Angele Merkel.

Dosadašnja generalna sekretarka CDU-a je dobila 517 glasova, a Merc 482 glasova, preneo je Asošiejtid pres. Treći kandidat, ministar zdravlja Jens Špan otpao je u prvom krugu pošto je dobio 157 glasova od 1.001 delegata.

Kramp-Karenbauer (56) je od februara bila generalna sekretarka koja se bavila svakodnevnim poslovima u stranci. Prethodno je bila premijerka savezne pokrajine Sarland. Njen glavni zadatak će biti da poboljša položaj CDU-a i povrati glasove koji su otišli ka ekstremnoj desnici, ali i Zelenima, dok istovremeno bude saradjivala s kancelarkom do sledećih izbora koji su na redu u drugoj polovini 2021. godine.

Kramp-Karenbauer će na toj funkciji naslediti Angelu Merkel koja se danas oprostila emotivnim oproštajnim govorom na stranačkom kongresu Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Uprkos tome što napušta poziciju lidera stranke, Merkel planira da ostane nemačka kancelarka do 2021, dok se njen mandat ne završi.

XS
SM
MD
LG