Dostupni linkovi

Prekinut sastanak CEFTA u Prištini


Redovni sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini danas je prekinut gotovo na samom početku.

“Ja sam danas bio na sastanku CEFTA-e, ali sam prethodno tražio od mog kabineta i od predstavnika CEFTA-e da ni u kom slučaju Kosovo ne bude tretirano drugačije tokom susreta osim kao nezavisna država, a ne kao UNMIK. Kada je sastanak počeo predstavnik Srbije je počeo da zove Kosovo ‘privremenim institucijama UNMIK-a’, i nakon toga predstavnik CEFTA-e je prekinuo sastanak”, rekao je za Radio Slobodna Evropa ministar trgovine i industrije Kosova Endrit Šaljala.

U saoštenju Vlade Srbije navodi se da “odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, sastanak napuštaju predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega UNMIK nastavlja da predsedava sastanku, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka”.

"Uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIК, kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIK i Privremene institucije samouprave u Prištini, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rešimo ovo pitanje", dodaje se u saopštenju uz ocenu da su “napuštanjem sastanka, obe delegacije direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema”.

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da Beograd očekuje da Priština odmah povuče "radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, stoji u saopštenju Vlade Srbije".

Srbija i Bosna i Hercegovina ranije su najavile da će bojkotovati naredni sastanak u Prištini u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini - CEFTA, nakon odluke Vlade Kosova da uvede carinski porez od 100 odsto za uvoz proizvoda iz Srbije i BiH.

XS
SM
MD
LG