Dostupni linkovi

Specijalno tužilaštvo u Hagu pozvalo na razgovor bivšeg komandanta OVK


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu pozvalo je bivšeg komadanta Oslobodilačke vojske Kosova, Rustema Mustafu - Remija na intervju u Hagu 14. januara 2019, potvrdio je njegov advokat Arianit Koci.

"G. Mustafa će se svojevoljno odazvati i spreman je da objasni svaku okolnost koju Tužilaštvo istražuje", saopštio je Koci na Fejsbuku.

Portparol Specijalizovanog tužioca Krisofer Benet (Christopher Bennett) izjavio je za RSE da Specijalizovani tužilac ne pruža informacije o statusu istraga, kao i da ne spekuliše o optužnicama.

Rustem Mustafa je inače bio komadant u zoni Lapa.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova rade na istrazi zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela u vezi navoda iz Izveštaja Saveta Evrope 2011. godine.

U tom izveštaju se dodaje da su zločine navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova u periodu od 1998. do 2000. godine.

Rustem Mustafa Remi je pre osnivanja Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilastva za RSE rekao da je nakon izjava Dika Martija o navodima da su na Kosovu tokom rata počinjeni zločini, neophodno da se formira jedan sudski panel, kako god se on zvao.

“Ja sam u to siguran, obzirom da to traže ljudi koji su bili naši saveznici tokom rata za slobodu. Ne očekujem da će biti nanesena šteta imidžu zemlje, a posebno ne za OVK. OVK je završila svoju misiju, zajedno sa svojim umerenim svetskim saveznicima donela je slobodu našoj zemlji i mi smo tu slobodu realizovali i još je živimo. Sada je potrebno vreme kako bi se sloboda još više razvila. Nalazimo se pred jednim zahtevom međunarodne zajednice o formiranju ovog tribunala i to je za našu zemlju dobrodošlo”, naveo je tada Mustafa.

XS
SM
MD
LG