Dostupni linkovi

Deo opozicije u znak protesta ostaje tokom noći u Skupštini Srbije


Parlament Srbija, ilustrativna fotografija

Poslanici više opozicionih grupa u parlamentu Srbije napustili su sednicu u četvrtak popodne i počeli sa održavanjem vanrednih konferencija za novinare u Skupštini na kojima će tokom noći govoriti o budžetu i drugim predloženim zakonima, jer im to nije bilo omogućeno u plenumu.

Kako su objasnili poslanici opozicionih stranaka DS (Demokratska stranka), Dveri, SDS (Socijaldemokratska stranka), Narodne stranke, Pokreta centra, samostalni poslanici, poslanici Demokratske stranke Srbije oni su nezadovoljni što im, kako kažu, već četiri dana nije dozvoljeno da iznesu svoja mišljenja o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu.

Šef Poslaničkog kluba Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da se u Skupštini već četiri dana vidi "nasilje vlasti".

"...Nasilje vlasti koja pokušava da spreči da opozicija upozna građane s tim šta ih čeka u 2019. godini....Crtanje meta na sve koji razmišljaju drugačije, a svi koji imaju kritički pristup se sprečavaju da govore i skreće se pažnja sa zakonskih predloga", rekao je Ćirić.

On je rekao da opozicija neće odustati od ideje da "popravi živote građana".

"Ne odustajemo od naših ideja, da popravimo živote građana, pokušali smo u sali, ali nasiljem smo sprečeni da govorimo. Dobijali smo opomene i zbog toga smo sada u ovoj sali u želji da pokažemo šta smo pripremili. U ovoj sali ćemo govoriti o predlogu zakona i amandmanima i našim rešenjima", kazao je Ćirić.

Samostalna poslanica Marinika Tepić rekla je novinarima na vanrednoj konfereniciji za štampu u Skupštini da je Srpska napredna stranka (SNS) "podlim manevrom, ne prvi put ostavila tako ključni zakon - budžet u zapećku", a opoziciji je ostalo da govori po 20 sekundi o svakom od predloženih zakona, ali nije dobila ni toliko.

Kako je rekla, opozicija više od godinu dana trpi "apsolutno nedopustivo, mizerno ponašanje vladajuće klike Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera".

"I ne samo to, već intenzivno huškanje, propagiranje, zagovaranje i promovisanje mržnje prema svima koji ne dele mišljenje vladajuće koalicije. Ovakva kampanja i propaganda je na početku ove godine dovela do ubistva i političke likvidacije jednog čoveka, Olivera Ivanovića, a pre nekoliko dana je to umalo mogao da bude i naš opozicioni kolega Borko Stefanović", kazala je Tepić.

"Ovo je paralelni, otvoreni parlament. Držaćemo konferencije za medije na svaka dva sata i moći ćete da razgovarate s svima nama", kazao je lider pokreta Dveri Boško Obradović.

"Situacija je veoma alarmantna. Imamo tri oblika nasilja vladajuće većine protiv svakog ko drugačije misli - da se ukidaju izložbe karikatura, da se premlaćuju lideri opozicije i na kraju imamo i parlamentarno nasilje protiv kompletne opozicije, gde nam se zabranjuje da govorimo o najvažnijim temama u Srbiji danas", rekao je Obradović.

Skupština Srbije večeras je završila raspravu u pojedinostima o svim tačkama dnevnog reda, a sutra će glasati o 62 tačke među kojima je i predlog budžeta za 2019. godinu. Sednica je protekla u reklamiranju povreda poslovnika, replikama i razmeni optužbi opozicije i vladajuće većine, i negodovanju opozicije jer je razmatranje 62 tačke dnevnog reda bilo objedinjeno i jer se vreme za polemiku u pojedinostima troši samo na prvu tačku.

Rasprava u pojedinostima je bila objedinjena, ali se govorilo samo o prvoj tački dnevnog reda - Predlogu zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja na koji je podneto 521 amandman, a 328 su podneli poslanici Srpske napredne stranke. Oni su svoje vreme koristili da pohvale rad Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Poslanici SNS su praksu podnošenja amandmana gotovo istovetnih počeli prošle godine kada je na dnevnom redu takođe bio državni budžet.

XS
SM
MD
LG