Dostupni linkovi

Ukrajina poništava sporazum o prijateljstvu sa Rusijom


Ukrajinski parlament Vrhovna Rada, odobrio je potez predsjednika Petra Porošenka da poništi Sporazum o prijateljstvu sa Rusijom.

U četvrtak je 277 zakonodavaca glasalo za poništenje sporazuma tako što će dozvolili da sporazum istekne i da ne bude produžen. Za ovu odluku je bilo potrebno svega 226 glasova.

Sporazum ističe 31. marta 2019., i neće biti produžen nakon tog datuma.

Ovaj ugovor je potpisan 1997. i u njemu je navedeno da se Rusija i Ukrajina obavezuju da "međusobno poštuju teritorijalni integritet i da potvrđuju nepovredivost aktulenih zajedničkih granica".

Sporazumom je takođe rečeno da Ukrajina i Rusija treba da grade bilateralne odnose "na temelju principa uzjamnog poštovanja suverene ravnopravnosti, nekršenja granica, mirnog razrješenja razlika, bez upotrebe sile ili prijetnji da će se sila upotrijebiti".

Ukrajinske vladine snage se bore protiv separtista koje podržava Rusija na istoku Ukrajine još od aprila 2014., ubrzo nakon što je Rusija vojnim snagama okupirala ukrajinsko poluostrvo Krim, a potom nelegalno aneksirala tu teritoriju.

Iako Moskva negira miješanje u ukrajinske unutrašnje poslove, Međunarodni krivični sud je u novembru 2016. presudio da su borbe na istoku Ukrajine "međunarodni oružani konflikt između Ukrajine i Ruske Federacije."

XS
SM
MD
LG