Dostupni linkovi

Stoltenberg od Vučića i Haradinaja traži smirenost i suzdržanost


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je telefonom u četvrtak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Ramušom Haradinijem.

Kako je saopštio Stoltenberg, obavijestio ih je o ishodu sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u srijedu o Zapadnom Balkanu.

"Podvukao sam da obje strane i Beograd i Priština treba da pokažu smirenost i suzdržanost, i da izbjegavaju bilo kakve provokativne izjave ili akcije," poručio je prvi čovjek Alijanse.

"Sa gospodinom Hradinajem sam otvorio pitanje plana da se krene dalje sa transformacijom Kosovskih bezebjednosnih snaga (KBS) u vojsku. Naglasio sam da je loš tajming za takav potez i da je protivan savjetima mnogih NATO saveznika i da može imati negativne reperkusije na kosovsku perpsektivu euro-atlanskih integracija" poručio je Stoltenberg, dodajući da će ukoliko mandat Kosovskih bezbjednosnih snaga bude proširen, NATO morati da ispita nivo angažmana sa KBS.

Sa Vučićem je rezgovarao o potrebi da, kako je naveo, smanje aktuelne tenzije.

"Podsjetio sam obojicu da dijalog kojem posreduje EU, između Beograda i Prištine, ostaje jedni način da se donese dugotrajni mir i stabilnost regionu", kaže generalni sekretar NATO-a, uz podsjećanje da i dalje ostaju posvećini sigurnosti i stabilnosti Kosova kroz mandat UN, odnosno mirovnu misiju KFOR-a.

XS
SM
MD
LG