Dostupni linkovi

Dodik će tražiti smjenu 16 ambasadora BiH u svijetu


Milorad Dodik , predsjedvajući Predsjedništva BiH
Milorad Dodik , predsjedvajući Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je poručio da će zatražiti smjenu 16 ambasadora BiH u svijetu.

Nakon sastanka predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa članom Predsjedništva iz tog entiteta Dodikom navedeno je koji ambasadori bi trebali biti smijenjeni.

"Ovdje je odluka da se povuku svi imenovani u ime Srba, u svim ambasadama i konzulatima i da se otpočne procedura imenovanja novih. Ja se slažem s ocjenom da mi nismo imali nikave koristi od tih ljudi, da oni nisu radili i nisu konsultovali Republiku Srpsku ni po jednom pitanju. Čak neke dobre prakse i pozicije koje smo izgradili u nekim zemljama, kao što je Izrael, tamo imenovana osoba koja je još uvijek ambasador bit će razriješena odmah", kazao je Dodik.

Naime, predsjednica RS-a je na press konferenciji poručila da će Republika Srpska, zbog nezadovoljstva tim kako su određeni ambasadori radili tražiti smjenu i imenovanje novog kadra.

Rekla je da će Dodik na sjednici Predsjedništva BiH pokrenuti smjenu između ostalog ambasadora BiH u Japanu, Bugarskoj, Izraelu, Češkoj Republici, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i OSCE-u.

Dodik je i u predizbornojkampanji najavljivao takvu mogućnost, kao i da će tražiti od ambasadora da mu podnose izvještaj o radu.

Sličan scenarij najavio je i Željko Komšić koji je poručio da će prvo analizirati svačiji rad, a da će biti i smjena ambasadora koji nisu radili u interesu BiH.

XS
SM
MD
LG