Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brnabić: Preneta polurečenica, nikome nije u interesu zveckanje oružjem


Preneta "polurečenica i izgledalo je da Srbija preti nečim, što je neverovatno: Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je apelovala na mir, tolerancju i razum u regionu i istakla da zveckanje oružjem nije u interesu Srbije koja želi mir, stabilnost i kompromis.

"Nikome nije u interesu zveckanja oružjem", kazala je Brnabić novinarima ističući da je Srbija konačno, prvi put stvorila osnovu za dugoročni brzi razvoj.

„Vi znate da smo mi u prethodnom periodu, od kada je Aleksandar Vučić postao premijer, takođe dosta ulagali u podizanje naših odbrambenih kapaciteta. I vojske i policije. Pre svega zato što su bile devastirane. Ja se nadam da mi nikada nećemo morati da upotrebimo, ali nažalost mislim da je to, u ovom trenutku, jedna od opcija na stolu“, tačne su reči koje je premijerka Ana Brnabić upotrebila tokom obraćanja medijima u sredu.

U četvrtak je međutim podcrtala da se Srbija zalaže za mir, toleranciju i razum i, kako se izrazila, ratovanje inovacijama i naukom, požalivši se da su njene reči dve strane novinske agencije istrgle iz konteksta.

„Moram da priznam da sam bila neprijatno iznenađena time kako su Rojters i Asošiejtid pres preneli konferenciju za medije od sat vremena u kojoj sam, ni manje ni više, okruglo deset puta pozvala na mir i razum. Da razgovaramo u skladu sa vremnom u kome živimo i 21. veku. da pričamo o školama i obrazovanju, a ne o vojsci i puškama su izvukli pola moje rečenice iz koje ispada da Srbija preti nečim. To je ta percepcija koja je duboko ukorenjena i sa kojom moramo da se borimo – na kraju krajeva“, reagovala je Ana Brnabić.

Ona je kazala da je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu poslala poruku i zahvalila na direktnoj i nedvosmislenoj izjavi kojom je pozvao na mir i razum. "To nije važno samo za Srbiju i sa Srbe na Kosovu već i za Prištinu i Albance, odnosno za ceo region", ocenila je Brnabić i dodala da je Stoltenbergovu izjavu shvatila kao podršku "da se vratimo na put dijalog i da svi pričamo o stvarima koje imaju smisla u 21. veku".

Ona je ocenila da je pregovorima sa Kosovom kompromis za Srbiju sve što nije pozicija da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova.

"Za sada je kompromis daleko jer za kompromis mora da postoji druga strana, odnosno sagovornik koji sada ne postoji. Menjanje granica može biti kompromis ali većina gradjana Srbije nije za to i ta opcija nije na stolu jer na stolu još nije nijedna opcija", kazala je premijerka i dodala da će bilo koje rešenje koje se postigne dogovorom Beograda i Prištine verovatno morati da se potvrdi na referendumu.

Podsećamo da je izjavu da Srbija drži otvorenom i mogućnost da upotrebi vojsku, koju je dala predsednica srpske vlade Jaroslav Visnievski, stručnjak za jugoistočnu Evropu sa Londonske škole ekonomije za Radio Slobodna Evropa označio najjačom do sada porukom upućenom zapadnim partnerima. Skupština Kosova će 14. decembra u drugom čitanju glasati za zakone koji predviđaju promenu mandata Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG