Dostupni linkovi

Kosovo reagovalo i kod NATO zbog dezinformacija o aerodromu


Međunarodni aerodrom u Prištini, ilustrativna fotografija

Civilno vazduhoplovstvo Kosova je sa kosovskim Ministarstvom infrastrukture kontinuirano reagovalo kod NATO-a u vezi pogrešnih informacija koje vazduhoplovne vlasti Srbije daju stranim vazdušnim operaterima koji žele da lete na Kosovo, rečeno je za RSE iz Civilnog vazduhoplovstva Kosova. Iz ovog tela je rečeno da suobjave srpskih vlasti o vazdušnom saobraćaju na Kosovu nevažeće.

"Kao rezultat tih reakcija, srpske vlasti u prekinule objavu NOTAM-a (Notice to Airmen – Obaveštenje za pilote) koji su proglašavali Međunarodni aerodrom u Prištini zatvorenim. Ti napori nisu uticali na regularnost rada Međunarodnog aerodroma "Adem Jašari"u Prištini, koji se odvija normalno", dodaje se u odgovoru.

Ranije su iz Međunarodnog aerodroma u Prištini potvrdili za RSE da Civilna avijacija Srbije dezinformiše vazdušne operatere da je Međunarodni aerodrom u Prištini zatvoren za civilni saobraćaj, i da to radi već duže vreme, što nije tačno.

Civilna avijacija Srbije je jedan takav email u sredu poslala jednoj avio kompaniji koja je planirala da realizuje let u Prištini. U emailu se dodaje da se dozvola za saobraćaj ne može omogućiti, te da su na prištinskom aerodromu dozvoljeni samo vojni, državni ili humanitarni letovi kroz unapred dobijenu dozvolu.

Mejl Civilne avijacije Srbije
Mejl Civilne avijacije Srbije

"Kad god smo dobili jednu takvu informaciju, poduzeli smo maksimalne mere da je demantujemo i pružimo informacije da je aerodrom otvoren, da radi i da se letovi odvijaju nesmetano", kazao je Hiseni.

Tim povodom se oglasila saopštenjem i Direkcija civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, navodeći da je "Aerodrom Priština zatvoren za civilni vazdušni saobraćaj još 6. maja 1999. godine i da je taj status i dalje na snazi za Republiku Srbiju".

"Informacija o statusu Aerodroma Priština objavljena je u vazduhoplovnim publikacijama Republike Srbije i na taj način je dostupna svim zainteresovanim vazduhoplovnim subjektima", stoji u saopštenju. Dodaje se da "nadležni organi i službe u Republici Srbiji ne mogu odobravati letove u civilnom vazdušnom saobraćaju za Aerodrom Priština, niti pružati usluge".

Iz Autoriteta civilnog vazduhoplovstva Kosova su za RSE međutim rekali da se sve vazdušne operacije u vazdušnom prostoru Kosova odvijaju u skladu sa važećim zakonima Kosova, te da je Međunarodna organizacija civilne avijacije putem Plana vazdušne navigacije za regjion Evrope suspendovala autoritet Republike Srbije nad vazdušnim prostorom Kosova još od 24. decembra 1999.

"Stoga objave srpskih vazduhoplovnih vlasti ne važe za vazdušni saobraćaj u Republici Kosovo", dodaje se.

XS
SM
MD
LG