Dostupni linkovi

Premijer Libana: Izraelska vojna operacija nije razlog za eskalaciju


Saad Hariri
Saad Hariri

Premijer Libana Saad Hariri ocenio je danas da izraelska vojna operacija, pokrenuta ove nedelje s ciljem da se unište tuneli koje je navodno izgradio libanski Hezbolah, nije razlog za "eskalaciju".

"Razvoj dogadjaja na južnoj libanskoj granici nije razlog za eskalaciju. To je stav libanske vlade i ona deluje u tom pravcu", naveo je Hariri na Tviteru u prvom zvaničnom odgovoru Libana.

On je dodao da je vlada u Bejrutu posvećena Rezoluciji 1701 kojom je okončan Drugi libanski rat i bezbednosnoj saradnji libanskih i mirovnih snaga UN-UNIFIL.

Hariri je takodje naveo da je na sastanku u sredu sa predstavnicima Izraela, Libana i UNIFIL-a libanska strana ponovila da izraelsko "neprestano ubacivanje na libansku teritoriju i vazdušni prostor jeste očigledno kršenje te odluke (Rezolucije 1701) i njenih principa".

Predsednik Parlamenta Libana Nabih Beri rekao je u sredu da Izrael nije predstavio dokaze za tvrdnju da je Hezbolah izgradio mrežu tunela za napade ispod granice te dve zemlje.

Mirovna misija UN je najavila u medjuvremenu da će poslati tim u Izrael da "utvrdi činjenice", tražeći pun pristup svim lokacijama duž granice, preneo je Asošiejted pres.

Misija je rekla i da se na redovnom nedeljnom sastanku s izraelskom i libanskom vojskom diskutovalo o "aktivnostima" Izraela u potrazi za tunelima. Izraelska vojska je u utorak pokrenula operaciju uništavanja tunela, a za koje tvrdi da su namenjeni ubacivanju u severni Izrael.

Kako je najavljeno ta operacija neće biti ograničena na izraelsku teritoriju. "Moramo se pripremiti za svaki scenario u neutralisanju tunela", rekao je novinarima portparol vojske Ronen Manelis i dodao: "Neki (od scenarija) neće biti na našoj teritoriji i to je ono za šta se pripremamo".

Predsednik libanskog parlamenta Nabih Beri, saveznik Hezbolaha, rekao je da Izrael nije dao "koordinate ni informacije" o tunelima na redovnom nedeljnom sastanku u sedištu UN u južnom Libanu, a njegovu izjavu prenela je nacionalna novinska agencija.

XS
SM
MD
LG