Dostupni linkovi

Putin prijeti trkom u naoružanju ako SAD napuste nuklearni sporazum


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu izjavio da je plan SAD da se povuče iz najvećeg sporazuma o razoružavanju o zabrani upotreba nuklearnih raketa srednjeg dometa (INF) iz 1987. "loše razmotren" ali je upozorio da će Moskva slijediti potez Vašingtona i takođe izaći iz ovog ugovora.

Putin je to izjavio dan nakon što je američki državni skeretar Mike Pompeo rekao da će Vašington napustiti INF sporazum ukoliko Moskva ne počne da se pridržava odredbi tog ugovora u narednih 60 dana.

Sve stiže i nakon što je rusko Mnistarstvo vanjskih poslova saopštilo da su od SAD dobili zvanično obavještenje da Sjedinjene Države namjeravaju da se povuku iz INF ugovora, ukoliko Rusija ne prekine sa onim što Vašington naziva kršenjem sporazuma.

Vladimir Putin kaže da SAD žele da iskoriste Rusiju kao žrtvenog jarca za uništavanje INF-a optužujući Moskvu za kršenje odredbi.

"Oni traže nekoga da okrive za ovaj ...loše razmotren korak" rekao je Putin novinarima u Moskvi.

"Najednostavnije za SAD je da kažu 'Rusija je kriva'" kaže i dodaje, "To nije tako. Mi smo protiv poništenja ovog sporazuma".

"Na pitanje šta će biti odgovor naše strane? Vrlo jednostavno: Mi ćemo učiniti isto" poučio je Putin nagovještavjući da se Rusija neće prodržavati INF-a ukoliko se SAD povuku.

SAD kažu da je Rusija već prekršila sporazum, naglašavajući da su razvili, proizveli, i rasporedili rakete koje krše odredbu o zabrani upotrebe krstarećih i balističkih raketa zemlja -vazduh dometa između 500 i 5.500 kilometra.

U zajedničkoj izjavi ministra vanjskih poslova NATO -a, od utorka, navodi se takođe da je Rusija "razvila i kopneni raketni sistem 9M727, koji krši INF sporazum i predstavlja značajan rizik za euro-atlansku sigurnost".

Pozvali su Rusiji da se odmah vrati punom, potpunom i provjerljivom poštovanju INF ugovora.

XS
SM
MD
LG