Dostupni linkovi

Džaferović: Institucije odmah da počnu raditi za prijem BiH u NATO


Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH,
Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH,

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova članica NATO-a da prihvati podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u.

Ova odluka predstavlja veoma značajan iskorak u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO, koji je jedan od osnovnih vanjskopolitičkih ciljeva naše zemlje, rekao je Džaferović.

"Provedba godišnjih nacionalnih programa u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u potpuno je u skladu sa svim ranije donesenim zakonima i odlukama Bosne i Hercegovina. Zato od institucija BiH očekujem da u saradnji sa NATO-om odmah preduzmu sve neophodne radnje na otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa", naveo je Džaferović.

Dodaje da je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: 'Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a'.

U junu 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u ime Predsjedništva BiH podnio generalnom sekretaru NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP), napomenuo je on.

"U Strategiji vanjske politike BiH, koju je Predsjedništvo BiH usvojilo u martu 2018. godine, navodi se: Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti bit će prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine", rekao je Džaferović.

Bosna i Hercegovina je danas iz Brisela dobila pozitivnu i ohrabrujuću vrijest na koju se čekalo godinama, a to je da su članice NATO saveza pozvale BiH da dostavi svoj prvi godišnji program čime je aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) rekao je Feni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizić.

Naglasio je da aktivacija MAP-a predstavlja jedan od najkrupnijih koraka na putu ka integracijama u NATO savez, ali i izuzetan poticaj za nastavak reformskih procesa.

"Od sada ćemo se, osim pitanjima odbrane i sigurnosti, značajnije baviti i brojnim drugim oblastima iz sfere politike, ekonomije i vladavine prava. Umjesto igrokaza o zastavama kojima svjedočimo proteklih dana mislim da je jako važno da se posvetimo ključnim životnim pitanjima", naveo je Zvizdić.

Istakao je da je aktivacija MAP-a pitanje stabilnosti koja vodi ka sigurnosti, novim investicijama i ekonomskom prosperitetu BiH.

XS
SM
MD
LG