Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a


Sjedište NATO-a

Bosna i Hercegovina dobila je danas zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu.

"Danas su se NATO ministri vanjskih poslova takođe saglasili da nastave sa podrškom reformi u Bosni i Herzegovini. Mi smo spremni da prihvatimo podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa. To uključuje praktične mjere koje pokrivaju političke, ekonomske i odbrambene reforme. To će im pomoći da se pripreme za članstvo. Sada je na Bosni i Hercegovini da učini sljedeći korak i odluči da li prihvata ovu ponudu", rekao je Stoltenberg.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Bosna i Hercegovina pozvana je da dostavi svoj prvi Godišnji državni program NATO-u, potvrdio je lider HDZ-a BiH i bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Na početku sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da je Zapadni Balkan "od ključne važnosti za NATO i mi imamo snažne veze sa svim zemljama u regionu".

"Pozdravljamo rad koji je postignut u Skoplju na implementaciji dogovora o imenu. Radujem se da ćemo ih dočekati kao tridesetu članicu NATO-a nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina je cijenjen partner u misijama NATO-a i mi u cijelosti podržavamo njihove euroatlanske integracije. Srbija ostaje cijenjen partner, NATO podržava pregovore koji se pod okriljem EU vode između Beograda i Prištine. To je krucijalno za regionalni mir i sigurnost", kazao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG