Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik napustio sastanak PIK-a jer nije bilo zastave RS


Savjet za provođenje mira u BiH počeo je dvodnevnu sjednicu 4. decembra

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je danas sastanak članova Predsjedništva sa delegacijom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK), jer na sastanku nije istaknuta zastava Republike Srpske.

Dodik je objasnio da je BiH prema članu tri Ustava BiH sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH i da on želi da Republika Srpska zastavom bude i predstavljena, u skladu sa Ustavom.

Dodik je rekao da, s obzirom na to da nije istaknuto obilježje RS, koja je jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, nema uslova za održavanje sastanka, nakon čega je napustio sastanak i vratio se u svoj kabinet.

Sastanci Upravnog odbora PIK-a se održavaju u zgradi Ureda visokog predstavnika u Sarajevu, a na sastanku koji je počeo juče razgovara se o aktuelnoj situaciji u BiH.

Članice Upravnog odbora su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Europske unije, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Upravni odbor PIK-a visokom predstavniku daje političke smjernice. U Sarajevu, visoki predstavnik predsjedava sastancima ambasadora zemalja i organizacija članica Upravnog odbora u BiH dva puta mjesečno. Pored toga, Upravni odbor se na nivou političkih direktora sastaje dva puta godišnje.

PIK se sastoji od 55 zemalja i organizacija koje na različite načine pružaju podršku procesu provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH - osiguravajući financijska sredstva, dajući trupe u sastav EUFOR-a, ili direktno provodeći operacije u Bosni i Hercegovini. U PIK je također uključen jedan broj posmatrača koji se mijenja.

XS
SM
MD
LG