Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšen Ramiz Dreković za ratne zločine u Kalinoviku


Ilustrativna fotografija

U Sarajevu je uhapšen Ramiz Dreković zbog sumnji da je učestvovao u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva na području opštine Kalinovik, saopštio je portparol Tužiteljstva BiH Boris Grubešić. Dreković, rođen u Tutinu u Srbiji, je uhapšen po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine

"Osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Osumnjičeni se tereti da je u proljeće 1995. godine, izdao izravnu, strogo povjerljivu zapovjed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic, da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti", navodi se u saopštenju.

Tužiiteljstvo podsjeća da je tokom tog granatiranja tokom maja i juna 1995. godine ubijeno jedno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata.

Nakon što bude priveden postupajućem tužitelju, osumnjičeni će biti ispitan i nakon toga će biti donesena odluka o daljim aktivnostima u predmetu, saopštilo je Tužiteljstvo BiH.

XS
SM
MD
LG