Dostupni linkovi

Čepurin: Takse ugrožavaju ekonomsku stabilnost Balkana


Aleksandar Čepurin, ruski ambasador u Srbiji

„Takse koje je uvela Priština na proizvode iz Srbije štete ugledu Prištine kao strane u pregovorima, ali i ugledu Evropske unije kao pregovarača”, izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin tokom predavanja koje je održao na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu na temu “Partnerstvo Rusije i Srbije u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa”.

Čepurin je tom prilikom takođe rekao da „Srbija ima pravo da odgovori na agresivne mere“, ali i da veruje da će Srbija postupiti odgovorno i da neće „agresivno i uzvratiti“.

Uvođenje takse od sto odsto na proizvode iz Srbije kao rezultat ima ugrožavanje ekonomske stabilnosti na Balkanu i sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini, naglasio je Čepurin.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine kojim posreduje Evropska unija, Čepurin je izjavio da „Evropska unija nije ključni igrač“ u tom procesu. „Nije ni Rusija, već Srbija, jer bez Srbije nema konačnog rešenja kosovskog problema“, dodao je on.

Čepurin je prokomentarisao i nedavno otkazivanje sastanka predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, planiranog za 1. decembar na marginama samita industrijski najarzavijenijih zemalja sveta G20 u Argentini.

„Mi ćemo se ponašati odgovorno, imamo mnogo pitanja da razmotrimo sa SAD. Međutim, inicijativa je sada na strani SAD. Kada su rekli da žele zajednički sastanak, mi smo rekli ’dobro’, pred ukrcavanje u avion (uoči samita G20 u Argentini) rekli su ’odličan je momenat da se sastanak održi’, mi smo rekli ’odlično’. Ali, kada se sat vremena nakon ukrcavanja u avion pojavi tvit da je sastanak otkazan, to se ne radi. To je kršenje diplomatskih pravila“, kaže Čepurin.

Čepurin veruje da bi do sastanka dvojice lidera moglo doći tokom narednog samita G20 u Osaki u Japanu u junu 2019. godine.

„Ja mislim da bi mogao i da bi trebalo da se održi i ranije“, dodao je Čepurin.

XS
SM
MD
LG