Dostupni linkovi

Protesti zbog taksi u srpskim sredinama na Kosovu


Protest u Severnoj Mitrovici
Protest u Severnoj Mitrovici

Srbi u Severnoj Mitrovici nastavili su sa protestima protiv uvođenja takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, a protesti su održani i južno od Ibra, u Gračanici i Štrpcu.

Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste koji je u vladi Ramuša Haradinaja do ostavke bio zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak, izjavio je u Štrpcu da se Srbi na miran način žele izboriti za slobodu i za jednaka prava kao i svi ostale zajednice na Kosovu. On je pozvao međunarodnu zajednicu da utiče na zvaničnu Prištinu.

„Odavde šaljemo i poruku da nećemo odustati. Borićemo se mirno, do onog trenutka dok svoju odluku ne promene. Očekujemo da će se ipak urazumiti na kraju“, kazao je on.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je na protestima u Gračanici kod Prištine kazao da je okupljanje izraz dubokog otpora namerama i pokušajima da se ponizi i ugrozi srpski narod.

A gradonačelnik Severne Mitrovice u ostavci Goran Rakić, istovremeno i potpredsednik Srpske liste, okupljenim je pročitao Proglas srpskog naroda sa Kosova, u kojima stoji da je uvođenje takse opasan udarac miru i stabilnosti u regionu, i najdirektnija pretnja opstanku srpskog naroda.

Upozorava se i na humanitarnu katastrofu zbog toga što ponestaju hrana i lekovi.

XS
SM
MD
LG