Dostupni linkovi

Vućić pozvao SAD da iskoriste svoj uticaj na Prištinu


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas američkog ambasadora Kajla Skota, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu, da SAD iskoriste politički uticaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu.

"Istrajavanje Prištine na taksama na robu iz centralne Srbije i, još više, na formiranju Vojske Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na Kosovu ", rekao je Vučić, saopštila je njegova pres služba.

Kako se navodi u saopštenju, Skot jekazao da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona i podsetio da je američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Ambasador Skot je ponovio da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rešenja, koje bi omogućilo stabilnost i zahvalio Srbiji na uzdržanom reagovanju na poslednje događaje", dodaje pres služba predsednika Srbije.

Vučić je podsetio na odredbe Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, kao i na odredbe CEFTA, navodeći da Srbija nije prekršila nijednu od njih. "Srbija ubrzano ekonomski napreduje i zato je iskreno za mir i stabilnost", rekao je on, dodajući da je potrebno da Priština ukine takse, kako bi se, uz posredovanje Evropske unije, nastavio Briselski dijalog i traženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG