Dostupni linkovi

Turska: Tri migranta umrla od smrzavanja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tri migranta pronađena su mrtva, a umrli su od posledica smrzavanja u turskim selima blizu granice sa Grčkom, javila je danas turska informativna agencija Anadolija.

Vlasti je prvo obavestio pastir, koji je pronašao nepomično telo migranta. Kada su žandarmi i spasioci stigli identifikovali su jednog avganistanskog migranta i zaključili da je umro od posledica smrzavanja. Još dva migranta koji su umrli na isti način nekoliko dana ranije su pronađena u drugom selu blizu grčke granice, navela je agencija, i još nije utvrđeno odakle su.

Jedan priveden 29-godišnji Avganistanac rekao je da je grupa migranata u kojoj je bio kucala na vrata grčkih kuća da traži pomoć, s druge strane granice, ali da ih je grčka policija privela i vratila u Tursku. On je rekao da turske vlasti vraćaju migrante u malim čamcima preko reke Marice.

Najmanje jedan od tri migranata koji su umrli usled hladnoće bio je u toj grupi.

Broj izbeglica i migranata koji prelaze preko kopnene tursko-grčke granice utrostručio se 2018. u odnosu na prethodnu godinu sa 5.400 koliko ih je prešlo 2017. na 14.000 ove godine, nedavno je rekao grčki ministar za migrantsku politiku Dimitris Vicas.

Preko pomorske granice je 28.000 osoba prešlo Egejsko more iz Turske do grčkih ostrva, u odnosu na 30.500 prošle godine.

XS
SM
MD
LG