Dostupni linkovi

Jelisejska palata: Makron se u nedelju neće oglašavati povodom protesta


Detalj sa protesta u blizini Trijumfalne kapije u Parizu

Francuski predsednik Emanuel Makron neće se obratiti javnosti o krizi posle protesta pokreta "Žutih prsluka" nakon sastanka sa premijerom Eduardom Filipom i ministrom unutrašnjih poslova Kristofom Kastanerom, saopštila je Jelijsejska palata.

Ukupno 136.000 ljudi učestvovalo je u subotu na protestima pokreta "Žuti prsluci" širom Francuske, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo su povređene 263 osobe, od kojih 81 pripadnik snaga bezbednosti.

Privedeno je 412 osoba, saopštila je pariska policija, a u pritvoru je zadržano njih 378.

Francuski predsednik Emanuel Makron obišao je u nedelju prepodne Trijumfalnu kapiju u centru Pariza koja je bila u centru nereda tokom demonstracija pokreta "žutih prsluka", objavila je Agencija Frans Pres.

Makron, koji se vratio iz Argentine gde je prisustvovao samitu G20, peške je stigao do groba neznanog junaka kod Trijumfalne kapije, zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Kristofom Kastanerom i državnim sekretarom Lorano Nunjezom.

"Odmah po povratku u Francusku sa G20 predsednik je želeo da obiđe mesta gde su zabeležene najveće štete", saopštila je Jelisejska palata.

Protest protiv povećanja taksi na gorivo i visokih troškova života pretvorio se u nerede, demonstranti u žutim saobraćajnim prslucima palili su kola, lomili prozore, pljačkali prodavnice i crtali grafite po zdanju Trijmfalne kapije.

Pokret "Žuti prsluci" organizuje proteste širom Francuske od 17. novembra zbog najavljenog povećanja taksi na gorivo u sklopu ekoloških mera, ali se protest pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana politikom predsednika Makrona.

XS
SM
MD
LG