Dostupni linkovi

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine


Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Zoran Bingulac, i mitropolit SPC Amfilohije
Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Zoran Bingulac, i mitropolit SPC Amfilohije

U hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici večeras je održana centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine, čime je završen serijal manifestacija u organizaciji srpskih udruženja i Srpske pravoslavne Crkve a kojima se slavi "oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda", odnosno stvaranje Kraljevine Jugoslavije i održavanje Podgoričke skupštine na kojoj je donijeta odluka o ukidanju Crne Gore kao države i detronizacije crnogorske kraljevljske porodice Petrović Njegoš.

Glavni govornik, na proslavi čiji je organizator Srpski nacionalni savjet Crne Gore bio je mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije koji je osvrćući se na Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine koju je prije dva dana usvojio crnogorski parlament, kazao da "samo Crnogorci mogu da poništavaju odluke od prije sto godina", navodeći da on to ne razumije.

Istakavši da nasilje nad crkvom stvara dubinske raskole i pozvavši vlast "da ne povampiruje bratoubilaštvo" mitropolit Amfilohije kritikovao je namjeru vlasti da u Podgorici postave spomenik Josipu Brozu Titu, kazavši da je" bolje da vlast podigne spomenik Musoliniju, nego Titu”.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović je kazao da je ovih dana stepen netrpeljivosti prema srpskom narodu dostigao vrhunac, čemu doprinosi i Rezolucija koju je usvojila Skupština Crne Gore.

Proslavi su prisustvali gotovo svi poslanici Demokratskog fronta, ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i brojni građani.

XS
SM
MD
LG