Dostupni linkovi

Brisel: Neredi na prvom protestu pokreta Žutih prsluka u Belgiji


Protesti žutih prsluka u Parizu, ilustrativna fotografija
Protesti žutih prsluka u Parizu, ilustrativna fotografija

U Briselu su danas na prvom protestu pokreta Žutih prsluka u Belgiji izbili neredi na kojima su zapaljena dva policijska vozila i privedeno oko 60 osoba.

Kako je javio Frans pres sa lica mesta, policija je koristila vodene topove kako bi rasterala demonstrante koji su na policajce bacali kamenice, loptice za bilijar i komade pločnika.

Briselska policija saopštila je da je privedeno oko 60 osoba zbog nošenja opasnih predmeta, katera, dimnih bombi i suzavca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova osudilo je "nerazumno nasilje prema policiji koja je svakog dana zadužena da štiti građane".

Na skupu je bilo oko 300 ljudi koji su nosili žute prsluke kao i demonstranti u Francuskoj koji od 17. novembra protestuju zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Protest u Francuskoj postepeno je prerastao u opšte nezavodoljstvo gradjana prema državnoj politici. Belgijski Žuti prsluci su na skupu skandirali da oni predstavljaju narod a ne premijer Šarl Mišel. Protest je organizovan pozivom na društvenim mrežama ali je još nejasno da li postoje odredjeni zahtevi belgijskih žutih prsluka ili je u pitanju opšte nezadovoljstvo gradjana.

XS
SM
MD
LG