Dostupni linkovi

EU priprema pooštravanje sankcija za Rusiju


Donald Tusk predsjednik Evropskog savjeta

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je petak da se očekuje da Evropska unija proširi sankcije Rusiji zbog njenog "potpuno neprihvatljivog" postupka zarobljavanja ukrajinskih brodova i posade u blizini aneksiranog poluostrva Krim.

Tusk je rekao da je "Evropa ujedinjenja u svojoj podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu" te da je sukob "razlog za veliku zabrinutost".

Govoreći na marginama samita Grupe 20 u Buenos Airesu Tusk je pozvao lidere da razgovaraju o tenzijama, uključujući "ruskoj agresiji na Ukrajinu".

Tusk nije naveo koje bi sankcije ili mjere EU mogla uvesti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin učestvuje na summitu Grupe 20 najrazvijenih zemlja.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za incident sa brodovima.

Prijedog da se onemogući ulazak ruskih brodova u luke u EU i SAD

Evropska unija i SAD trebalo bi da razmotre zabranu uplovljavanja u njihove luke ruskih brodova koji dolaze sa Azovskog mora nakon ruskog zarobljavanja ukrajinskih brodova, rekla je bliska saradnica njemačke kancelarke Angele Merkel, Annegret Kramp Karrenbauer.

Angela Merkel i Annegret Kramp-Karrenbauer
Angela Merkel i Annegret Kramp-Karrenbauer

Kramp Karrenbauer koja vodi u stranačkoj trci u CDU-u za novu liderku i favoritkinja je i same kancelerke Merkel da je naslijedi, takođe je rekla da Njemačka mora biti spremna da preuzme više odgovornosti u spoljnoj politici te da mora povećati izdvajanja za odbranu.

"Potvrđeno je da agresija stiže iz Rusije... onda mislim da mora biti jasan odgovor" rekla je Kramp Karrenbauer u intervju Reutersu.

"Jedan odgovor bi mogao biti, primjera radi, da spriječi ruske brodove koji dolaze iz tog regiona, iz Azovskog mora, od ulaska u evropske i američke luke dok se situacija sa Ukrajinom ne razriješi" rekla je ona.

Mađarski premijer Viktor Orban u Pragu je danas izjavio da njegova država podržava Ukrajinu u posljednjoj eskaliciji tenzija sa Ukrajinom.

Na press konferenciji sa domaćinom premijerom Andrejom Babišem tokom posjete Češkoj Orban je rekao:

"Mađarska pozicija je jasna. Mi smo proukrajinska vlada," poručio je ali i dodao:

"Neobičnost situacije je tome da postoji jedna prijateljski nastrojena vlada Mađarske prema Ukrajini, dok u Ukrajini postoji jedna antimađarska vlada".

Orban se time referirao na aktelni spor između dvije države oko položaja mađarske manjine u Ukrajini.

No Obran obećava da se podrška neće promijeniti.

XS
SM
MD
LG